Kind met autisme en vakantie: gaat dat wel goed?

,,We gaan niet op vakantie liefje, dat is veel te druk voor jou”

Kind met autisme en vakantie: Gaat dat goed? ,,Wij gaan niet op vakantie liefje, dat is veel te druk voor jou" - Prachtig, maar Autistisch

,,Vandaag is jouw laatste schooldag voor de vakantie lieverd”, zeg ik tegen mijn 4-jarige autistische dochter. Twee niet-begrijpende ogen kijken mij aan. Ik leg haar uit dat de school een tijdje dicht is en dat zij nu even niet meer naar school gaat. Ze zegt dat ze het begrijpt, maar ik weet niet of de volle omvang tot haar doordringt. ,,Waar gaan we naar toe op vakantie?” vraag ze. Van binnen voel ik me enigszins treurig, maar zo duidelijk en eerlijk mogelijk antwoord ik: ,,Nee, schat we gaan nergens naar toe. Dat is te druk voor jou. We blijven lekker thuis.” Ik weet dat op vakantie gaan niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is en dat het een voorrecht is als je wel op vakantie kunt gaan. Maar ja, ik heb toch het idee dat veel mensen vinden dat ze eenvoudigweg recht hebben om er even tussenuit te gaan en dat ook doen. Voor ons is dat anders. Wij kùnnen gewoon niet op vakantie. Autisme en vakantie: dat gaat namelijk vaak niet goed.

Autisme en vakantie

Kind met autisme en vakantie: Gaat dat goed? ,,Disneyland is een beetje te spannend voor jou schat" - Prachtig, maar Autistisch

,,Maar mamma, ik wil naar Disneyland” zegt Gwyneth nadat we de DVD van onze trip naar Disneyland vorig voorjaar hebben bekeken. Ik zeg: ,,Ik denk dat dat een beetje te spannend is voor jou. Als je iets ouder bent, gaan we misschien weer naar Disneyland.”. ,,Maar ik wil nu iets ouder zijn en ik vind het niet spannend! Ik wil nu naar Disneyland!” klinkt haar stemmetje klagerig. Mijn hart breekt. Niet dat we van plan waren om dit jaar weer naar Disneyland te gaan, maar het kan ook niet met ons kind met autisme. En daar word ik verdrietig van. Na ons Disneylandavontuur is Gwyneth namelijk nog maanden volledig overprikkeld en ontregeld geweest. Twee slaapstoornissen, ernstige vorm van separatieangst en dagelijks urenlange driftbuien verder, weten we dat er gewoon teveel onveiligheid en overprikkeling was. Als ze een paar maanden later op een vakantiepark totaal onhanteerbaar wordt en hulpverleners praten over misschien een vrijwillige uit-huis-plaatsing, weten we één ding zeker: wij gaan volgend jaar niet op vakantie.

Ontvluchten van de dagelijkse sleur en ontspanning zoeken

Dat was toen makkelijker gezegd dan nu gedaan. Het is vakantie en iedereen lijkt een reisje te boeken om de dagelijkse sleur te ontvluchten en de ontspanning op te zoeken. Meer dan ooit is dat precies waar wij na een jaar lang crisis heel veel behoefte aan hebben. Maar verstandelijk weet ik dat het beter is voor Gwyneth om thuis in de rust en regelmaat te blijven. We zijn immers net begonnen met het slaapplan en wij willen er echt alles aan doen om dit plan te laten slagen. Slapen in een vreemd bed en een vreemde omgeving kan het plan in één nacht om zeep helpen. Daarnaast is Gwyneth erg gevoelig voor veranderingen. Zeker nu we weten wat wij vorig jaar nog niet wisten: wij hebben een kind met autisme. En misschien kunnen we in de toekomst nog eens proberen om op vakantie te gaan, maar voor nu is dat verstandelijk gezien gewoon geen optie. Gevoelsmatig echter, zou ‘even opladen in een andere omgeving’ voor ons een paradijselijk moment zijn. Misschien zelfs even met z’n tweeën, zonder kinderen? Ik zou het zo doen, als we Gwyneth met een gerust hart konden achterlaten. Ik denk alleen dat het aangename van een reisje niet opweegt tegen het mogelijk maandenlang reguleren van een ontregeld kind daarna.

Hoe houden wij het vol een kind met autisme en vakantie?

Dan maar thuisblijven. Gelukkig is het weer prachtig. Alleen is Gwyneth door het idee van het hebben van vakantie een beetje van slag. Ze is snel moe en overprikkeld. We hebben onze handen er meer dan vol aan. En al na één dag vakantie vragen wij ons serieus af hoe wij het de rest van de vakantie, die voor ons dus niet echt aanvoelt als vakantie, gaan volhouden. Veel ouders met een kind met autisme hebben trouwens hetzelfde gevoel. Die begrijpen als geen ander dat de zomervakantie met een autistisch kind echt een uitdaging kan zijn. Wij hebben nog het ‘geluk’ dat de dagopvang waar onze dochter naar toe gaat ‘maar’ twee weken gesloten is. Als zij over een tijd naar een andere school gaat, dan zullen wij ook moeten ‘dealen’ met een volledige vakantie van zes weken. Hoe? Daar kunnen wij ons nog niets bij voorstellen.

Schoolse structuur ontbreekt

Er zijn allerlei activiteiten te bedenken die je kunt doen in de vakantie. Van allerlei spelletjes en knutselen thuis tot gezellige dagjes uit. Allemaal leuk. Maar waar het om gaat is dat de regelmaat van de schoolse structuur ontbreekt. Thuis structureren we de boel natuurlijk ook zoveel als we kunnen. Maar het is toch anders en dat voelt Gwyneth uiteindelijk ook. We proberen er het beste van te maken. We zoeken naar een balans tussen wat leuk is voor de kinderen en wat enigszins ontspannend (of in elk geval niet te inspannend)  is voor ons. Daarnaast weten wij veel beter dan vorig jaar hoe wij om moeten gaan met Gwyneth. Wij weten inmiddels dat ze autistisch is en waar zij behoefte aan heeft. Dus ik denk dat het dit jaar beter zal gaan dan vorig jaar. Maar om nu bij wijze van spreken in een vliegtuig te stappen met ons kind met autisme dat bijzonder snel overstuur raakt en dat vervolgens de volle reis hysterisch gaat krijsen. Nee bedankt.

Je hoeft niet op vakantie om je gelukkig te voelen

Ach en wat maakt het ook allemaal uit. Je hoeft uiteindelijk niet op vakantie om je gelukkig te voelen. Geluk zit diep van binnen. En dat is precies wat wij voelen: we hebben enorm veel geluk met onze prachtige kinderen. Wij zijn dankbaar om de ouders te mogen zijn van deze fantastische meisjes. En om het verhaal af te maken. Kind met autisme en vakantie: dat gaat soms wel goed en soms niet. Eigenlijk zoals het leven is. Soms gaan dingen goed en soms niet. Fijne vakantie voor iedereen!

Hoe ziet jouw vakantie eruit met een kind met autisme?

Lees meer artikelen over het hebben van een kind met autisme van Angela

Follow on Bloglovin

Vind je deze blog interessant?
Vul dan je emailadres hier in om deze blog te volgen en klik op ‘OK’

Bevestig je inschrijving per email. Let op: email kan in ‘spam’ terecht komen!

 

15 gedachten over “Kind met autisme en vakantie: gaat dat wel goed?

 1. Hoi Angela

  Iedere keer opnieuw raak je me met je blogs. Ik lees heel veel overeenkomsten. Maar ik ben ook blij dat onze zoon niet die mate van overprikkeling kent.

  Hoe gaan onze vakanties?
  M. heeft alleen vakantie als papa en mama ook vakantie hebben. Dat hebben we van kleins af aan gedaan. En als we op vakantie gaan/gingen, dan gingen we meestal naar Oostenrijk, in een appartementje, veel wandelen in de bergen en ’s avonds uiteten. Hij heeft hier altijd goed in mee gedaan. Maar ik moet er wel bij zeggen dat sinds vorig jaar wandelen niet meer zo favoriet is. Wat ik zelf uit zijn gedrag kan afleiden, is dat hij wandelen in de bergen in het bos en bij voorkeur in de buurt van water zodat hij stenen kan gooien… Daar geniet hij van. tochtjes met de kabelbaan vindt hij fantastisch. Maar kom je op het kale gedeelte of te veel op gewoon begaanbare wegen, dan vindt hij er niks aan en wilt hij absoluut niet wandelen. Die momenten hebben we afgelopen week ook gehad.
  We gaan tijdens de vakantie gewoon uiteten, maar nemen wel de tablet met koptelefoon mee. Zo is hij geisoleerd en kunnen wij rustig eten. daarnaast mag hij zelf kiezen wat hij eet. Praktisch altijd dus frietjes en sinds deze vakantie komen daar de tomaten met mozzarella erbij.
  Dit jaar is voor mij wel duidelijk geworden dat veel dingen rituelen zijn geworden. Zoals de “nesquick” die hij mag drinken op vakantie. De milchbr”otchen die we in Oostenrijk moeten kopen, de ” feine wurst” als beleg en de appelsap als drinken. het feit dat we op de heenreis altijd in het donker vertrekken. Sinds dit jaar kan hij dit soort dingen vrij goed onder woorden brengen.
  Mijn man en ik houden allebij niet zo van drukte. Dus dit soort vakanties werkt erg goed goed voor ons. Wat voor ons wel steeds duidelijker wordt, is dat mijn man ook een vorm van autisme heeft en dat zijn belangen flink kunnen botsen met die van M. Ik weet dan ook dat ik er gewoon rekening mee moet houden dat de eerste paar dagen overgangsdagen zijn die voor flink wat stress kunnen zorgen. Deze stress heeft deze vakantie 4 dagen geduurd.Dat is wel jammer dat onze vakantie deze keer maar een week heeft geduurd. Om de stress zoveel mogelijk te beperken, heb ik vooraf al een weekplanning gemaakt waarop al onze uitstapjes stonden. Je kon aan M. merken dat het voor hem ook echt een houvast was. Hoe ouder hij wordt, des te meer behoefte krijgt hij om in grote lijnen de daginvulling te kennen. We hebben nog twee weken thuis te gaan voordat school weer begint. Op dit moment heb ik nog geen idee wat we allemaal gaan doen, dus dat zal ook weer voor onrust voor M. gaan zorgen. We moeten nog even kijken hoe we dat gaan invullen.
  Sinds M. naar school gaat, vullen wij de zomervakantie als volgt in:
  de eerste twee weken komt onze pgb-ster. zij biedt M. dezelfde soort structuur en activiteiten als op school. Daarnaast gaat ze met hem ook naar bijvoorbeeld de speeltuin of gaat een keer naar de bioscoop naar een geschikte film.
  De derde week is papawee. Dit is goede week als papa veel plannen heeft wat hij allemaal wilt gaan doen. Maar heeft papa geen inspiratie, dan is het een moeilijke week. En papa gebruikt geen planning. en in de laatste drie weken gaan we een week tot 10 dagen naar het buitenland en voor de rest zijn we thuis en spreken af met tante en neefjes of met oma.

  Jullie weten wat jullie dochter aankan. Maar blijf ook met kleine stapjes proberen de wereld van jullie dochter zo groot mogelijk te houden en groter te maken.

  Hoe meer ervaring ik krijg met de wereld van autisme, des te duidelijker voor mij wordt dat het mijn taak als moeder en vrouw is om vooruit te denken (voor mijn man en zoon) en alles visueel uit te werken in zoveel mogelijk stapjes(voor mijn zoon).

  In al je blogs lees ik steeds weer opnieuw de mate van overprikkeling van jullie dochter zo belastend is voor jullie als gezin. Hebben jullie al eens gehoord over Sensorische integratie? Ik kan het je niet precies uitleggen. Maar met periodes hebben wij wel hulpmiddelen als een verzwaarde deken, borsteltechniek een zwemdopjes in gezet. Afhankelijk van de situatie heeft dit wel regelmatig gewerkt. Het moeilijke aan M. is, is dat hij op het ene moment overprikkeld is en op het andere moment onderprikkeld.

  Misschien nog een tip voor jullie. In de Engagement met autisme van de NVA zomernummer 2013 (vorig jaar dus, geen typefout) heeft een advertentie gestaan van een kleinschalige camping voor mensen met autisme en kinderen met autisme. Als ik me niet vergis, was deze camping ergens in Noord oost Nederland. Ik heb het onthouden omdat deze camping een speeltuin had die speciaal ontwikkeld was voor de motorische ontwikkeling van kinderen met autisme. En de school van M was op dat moment bezig met een nieuw schoolgebouw en de speelplaats moest nog aangelegd worden.
  Ik heb even gegoogled en de site van de camping gevonden. kijk eens op http://www.reestdal.nl/faciliteiten/recreatie . Misschien niks meer voor dit jaar, maar wel iets om voorzichtig te proberen volgend jaar.

  Heel veel sterkte de komende weken en een dikke knuffel.

  • Beste Helena,

   Wederom bedankt voor je reactie!

   Prettig voor jullie dat jullie een goede manier hebben gevonden om de vakantie door te brengen. Ook fijn dat je jouw verhaal deelt.

   Volgend jaar gaan we weer proberen om op vakantie te gaan. We gaan de bestemming zorgvuldig uitzoeken en hebben geen hoge verwachtigen van de vakantie. Het belangrijkste is dat onze docher zich fijn voelt, want dan voelen we ons allemaal fijn. Ik zal eens kijken op jouw link.

   De overprikkeling van onze dochter is inderdaad behoorlijk belastend voor ons gezin. Wij zijn al bezig met Sensorische Informatieverwerking en dat gaat goed.

   Bedankt voor het meedenken in elk geval!

 2. Jeetje, lijkt me moeilijk hoor! Voor jouw kind zelf ook, want die snapt van zichzelf waarschijnlijk niet waardoor ze zo van slag raakt en toch raakt ze van slag. Maar voor jullie is het natuurlijk ook niet al te gemakkelijk ermee om te gaan. Veel succes, ik hoop dat jullie enigszins regelmaat in de vakantie kunnen vinden die ervoor zorgt dat het ‘gemis’ (althans van de structuur) van school minder is!

  • Inderdaad Romi, mijn dochter snapt zelf ook niet waardoor ze van slag raakt. Het is een puzzel voor ons allemaal! Gelukkig leren we haar steeds beter kennen en kunnen wij haar daardoor ook leren zichzelf beter te kennen. Bedankt voor je reactie Romi. Groetjes Angela

 3. Hoi Angela ,

  Net als ieder andere ouder van kinderen met Ass / adhd weet ik hoe moeilijk het is voor deze kinderen om op vakantie te gaan , maar ze willen natuurlijk wel heel graag , zo hadden wij een eigen caravan , waardoor we zelf een eigen huisje mee hadden waardoor het beter ging ..hun eigen spullen mee, meer hun eigen ding .
  Ook het verhaal van Disney herken ik als geen ander , wij “moeten ” nog steeds heen ….we zijn eerst een dagje Efteling geweest , dit was een topdag , buiten de vakantie’s om een dag vrij van school en op een maandag , geen rijen , niet druk en we konden alles bekijken , helaas is het dan wel weer zo dat er veel atracties in onderhoud zijn.
  Doordat wij weten hoe moeilijk het is om met een kind met ass op vakantie te gaan , zijn wij Autcamping begonnen , dit is geheel nieuw en net gestart , we gaan in 2015 onze eerste twee vakantie weken draaien in de zomer.
  We hebben een kleinschalige camping afgehuurd en gaan deze geheel inrichten voor voor gezinnen met kinderen met ass / adhd .
  Er zullen min. 20 begeleiders aanwezig zijn en allen met affiniteit of werkzaam met deze doelgroepen.Deze 20 begeleiders zetten alles aan de kant om deze twee weken voor deze gezinnen een top vakantie neer te zetten ! Er komt een geheel dagprogramma voor de kids ,en zelfs aan de ouders wordt gedacht in de vorm van een mama-papadag . We hopen middels onze inzet gezinnen een welverdiende vakantie te kunnen bieden. Vanuit onze Stichting Vrienden van Blij op de Boerderij hopen wij mede door sponsoren en donateurs, dit mogelijk te maken en er een onvergetelijke vakantie van te kunnen maken .
  Ons doel is 20 gezinnen per week een vakantie te bieden met hun kind met ass/en / of adhd , uiteindelijk hopen we dat het een succes gaat worden zodat wij meer gezinnen kunnen helpen .Zo zie je maar weer uit ervaring bloeit weer iets moois en opent misschien weer andere deuren en toch een mogelijkheid om op vakantie te gaan.
  Ik hoop dat je met je dochter nog een keer naar Disney toe kan gaan en ik zou graag willen lezen hoe dat geweest is !Groetjes Diana Sprenkeling

  • Hallo Diana,

   Wat een mooi initiatief om zelf een vakantie te organiseren voor ouders met kinderen met autisme. Ik heb even op jouw website (http://autcamping.nl/) gekeken en ik vind het erg leuk. Goed dat je met een oplossing komt voor dit probleem waar veel ouders tegenaan lopen. Echt goed idee!

   Groetjes,
   Angela

 4. We hopen dat we wat kunnen betekenen angela voor deze gezinnen !
  Ons team heeft er al heel veel zin in om van start te gaan , maar het vergt heel wat organisatie , gelukkig hebben we nog bijna een jaar om het te organiseren !
  Ik ga je Blog volgen vind het erg leuk !
  Groetjes Diana

 5. Hey Angela, misschien is een zorgboerderij iets voor Gwyneth. Daar kan ze ook dingen leren en hebben jullie ook even de handen vrij. Ons kind gaat hier ook al jaren heen. Vanwege zijn leeftijd naar een ander dagdeel. Nu na ruim 6 mnd. hebben we een klein beetje het idee dat hij gaat wennen aan deze ochtend. Hiervoor was het elke week strijd en was alles daar stom. Maar vakanties gaan hier gelukkig wel. Al gaan onze beide kinderen liever niet. We hebben daarom bedacht het ene jaar wel en het andere niet. Ook hebben ze beide behoefte aan een eigen plek in die stacaravan. Dus slaap ik met met mijn dochter en papa met onze zoon. Want anders hebben ze niet het gevoel een eigen kamer te hebben op momenten dat ze zich terug willen trekken. Overal vind je uiteindelijk wel een oplossing voor haha. Ik ga weer even de keuken in want er moet ook gegeten worden. Zodra ik weer een ik-momentje heb gevonden kom ik weer lezen bij je.

  • Hallo Marian,
   Gwyneth gaat inderdaad sinds kort naar de zorgboerderij. Zij vindt dat heel erg leuk. Voor ons is het ook een fijn idee dat zij het leuk heeft.
   Groetjes,
   Angela

 6. Vorig jaar 6 weken vakantie ( ons meisje is nu 5 ) we hebben het gered met 2 weken papa vrij (veel naar de speeltuin/ bos/ strand ) en 3 weken logeren bij opa en oma. Het was pittig maar gelukkig zat ze na een week of 3 in haar schoolsysteem na de 6 weekse vakantie. Op vakantie gaan durven we niet met haar aan. Misschien als ze een jaar of 8 is. Kan me niet voorstellen hoe een vakantie is voor kids zonder ass. Binnenkort gaan we dat ervarem als onze tweede kindje zijn eerste 6 weekse school.vak krijgt.. Maar zelfs voor hem is het moeilijk want vrije dagen vindt hij ook lastig. En de jongste is nog maar 2 lekker ventje maar hij gaat zich ook al hechten aan structuur van de pz ( heeft ook geen ass). Denk daarom dat vakantie voor elk kind onder de 10 lastig is.. Veel jonge kids varen het best op structuur veiligheid regelmaat en niet al teveel prikkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*