De kinderpsycholoog

Waarom zou je naar de kinderpsycholoog gaan?

kind-met-autisme-naar-kinderpsycholoog

Gwyneth is voor de buitenwereld niet opvallend anders dan andere kinderen. Ze is een prachtig meisje met een grote bos haar en een mooie oogopslag. Het probleem zit van binnen. En dat probleem is ernstig. Ernstig genoeg om met enige regelmaat een bezoekje aan de kinderpsycholoog te brengen. Maar niet alle ouders met de gedragsproblemen zoals Gwyneth die heeft, gaan naar de kinderpsycholoog. Toen wij een jaar geleden met Gwyneth naar de kinderpsycholoog gingen, werden we door onze omgeving niet altijd begrepen. Hoe erg waren die gedragsproblemen nou helemaal? Het hoort er toch ook een beetje bij? De vraag is dus: waarom zou je überhaupt naar de kinderpsycholoog gaan?

Van peuterpuber tot kinderpsycholoog

Wij hebben altijd al het gevoel gehad dat Gwyneth anders was dan andere kinderen. Tot Gwyneth ongeveer 3 jaar was, leken haar gedragsproblemen op de normale peuterpubertijd. Niet heel ernstig, maar voor ons wel erg heftig. Als er iets niet lukte, werd ze erg boos en gooide ze met speelgoed. Als we niet deden wat zij eiste, dan begon ze te gillen. Als we haar avondeten serveerden, dan at ze niets. Maar goed, wanneer is er echt sprake van afwijkend gedrag? Ondanks dat we vaak te horen kregen dat het allemaal wel goed zou komen, zijn we toch maar naar een orthopedagoog gegaan bij het Opvoedadviespunt van het Centrum voor Jeugd en Gezin (Consultatiebureau). De Triple P-tips (Positief Opvoeden) die we kregen waren waardevol, maar hielpen niet voldoende. Toen Gwyneth tijdens een consult bij de logopediste van het ziekenhuis een driftbui kreeg, zijn we doorverwezen naar de orthopedagoog in hetzelfde ziekenhuis. Ondanks opnieuw een aantal waardevolle tips, verergerde het gedrag van Gwyneth. De orthopedagoog verwees ons door naar Integrale Vroeghulp. Een team van specialisten verwees ons vervolgens door naar een kinderpsycholoog.

Diagnose Autisme is niet zomaar een ‘stempel plakken’

Stempel AutismeWat hebben we veel meegemaakt bij de kinderpsycholoog. Vanaf de intake in het voorjaar van 2013, de ernstige ontregeling na onze korte vakantie in Disneyland, een doorverwijzing naar Ambulante Spoedhulp, een doorverwijzing naar de Dagopvang, de officiële (voorlopige) diagnose Autisme tot aan vorige week waarin we onze laatste afspraak hadden. Ruim een jaar is Gwyneth in behandeling geweest en ruim een jaar heeft het geduurd voordat de kinderpsycholoog een diagnose kon stellen. Aangezien Gwyneth volop in ontwikkeling was, wilde de kinderpsycholoog eerst uitsluiten dat de gedragsproblemen ergens anders vandaan zouden kunnen komen. De diagnose is zeer zorgvuldig gesteld, waardoor zij niet onnodig een ‘stempel’ zou krijgen.

Hoe eerder diagnose Autisme, hoe beter

Boek: Mijn kind heeft autismeVolgens mij zijn veel ouders bang voor onnodige stempels. Ouders zijn bang om hun kind in een ‘hokje’ te plaatsen. Bang om ermee geconfronteerd te worden dat hun kind anders is. Mijn mening is echter dat je niet zo moet inzitten over wat jij als ouder vindt van de situatie, maar dat je moet kiezen wat het beste is voor je kind. Hoe eerder de diagnose Autisme is gesteld, hoe beter. Je kunt dan het leven van een kind met autisme zoveel mogelijk autismevriendelijk inrichten. Hoe meer er rekening wordt gehouden met de beperkingen van een kind met autisme, hoe gelukkiger een kind later kan worden. Peter Vermeulen schrijft in zijn boek ‘Mijn kind heeft autisme’ dat de mogelijkheden van kinderen met autisme overschat kunnen worden en de omgeving (dan ook) eerder geneigd is om de moeilijkheden van het kind te zien als onwil in plaats van onvermogen. Door het jarenlang zwoegen met te hoge verwachtingen en te weinig aanpassingen aan de handicap (die Autisme is!) lopen mensen die pas op latere leeftijd een diagnose Autisme krijgen, een groter risico op het ontwikkelen van extra psychiatrische stoornissen (vooral depressie en angsten).

Naar de kinderpsycholoog

Schoenen aan

Nu hebben we dus ons laatste bezoek aan de kinderpsycholoog. We gaan binnenkort verder met gespecialiseerde zorg vanuit Centrum Autisme. Gwyneth vindt de kinderpsycholoog geweldig. Gwyneth kent haar inmiddels goed en ze verheugt zich elke keer weer op een bezoekje. Kort van te voren vertel ik haar dat we weer naar de kinderpsycholoog gaan. Ze gaat het meteen blij aan pappa vertellen. Tegelijkertijd neemt de spanning ook weer toe. Ze vindt het leuk, maar ook weer een beetje eng. Ik krijg haar jas en schoenen bijna niet aan. Gwyneth bedenkt elke keer weer redenen om niet weg te gaan. Na veel discussie heb ik dan eindelijk haar schoenen aan en haar tasje met knuffel ingepakt.

Welke lift wordt het? Rigide keuzegedrag

Gwyneth kiest voor lift bij kinderpsycholoog

In de auto wordt Gwyneth steeds onrustiger. Paige gaat ook mee. Gwyneth kan vaak heel moeilijk met Paige omgaan. Paige doet van alles wat zij niet wil en wil niets wat Gwyneth wel wil. Paige is pas 2 jaar geworden en gedraagt zich als een vrolijke peuterpuber die vooral veel ‘zelluf’ wil doen en zichzelf al heel groot vindt. Gwyneth vindt dat vaak maar vervelend. Paige heeft een eigen mening. Gwyneth begrijpt dat totaal niet. Gevolg: Gwyneth slaat er lustig op los. Het liefst op het hoofd van Paige. En als het toevallig zo uitkomt met speelgoed. Duwen, bijten, krabben en schoppen behoren ook tot mogelijkheden. Je kunt je misschien voorstellen dat het voor Paige regelmatig erg gevaarlijk is om bij Gwyneth in de buurt te zijn. De kinderpsycholoog helpt ons om zeer subtiele details bij Gwyneth te ontdekken en daar adequaat op in te spelen. Zeer nuttig advies dus. Paige gaat al een tijdje ook mee naar de kinderpsycholoog. Bij de lift aangekomen speelt Gwyneths rigide gedrag weer op. Ze wil per se met de blauwe lift. Maar ja, dat kunnen we niet afdwingen…

Interactie tussen de zusjes

Met een bos bloemen in haar hand stapt Gwyneth blij de kamer van de kinderpsycholoog binnen. Het is immers de laatste keer. Met ontroering moeten wij helaas afscheid nemen van de kinderpsycholoog waar wij zo lang mee gewerkt hebben en met wie wij zoveel hebben meegemaakt. Ze heeft ons zo goed geholpen. Ze heeft ons door een heel moeilijke tijd gesleept. Tijdens de behandeling probeert de kinderpsycholoog om Gwyneth en Paige op hun beurt te laten wachten. Paige kan dat al best aardig voor haar leeftijd van 2 jaar en 2 weken. Gwyneth lukt het nu ook. Dat is al erg goed voor een kind met autisme. Maar na verloop van tijd merkt de kinderpsycholoog op dat de sociale inspanningen wel erg veel vragen van Gwyneth. De sfeer slaat even later om en we moeten uitkijken dat de houten bal waarmee ze aan het spelen zijn niet op het hoofd van Paige eindigt. Het advies is om Gwyneth en Paige uit elkaar te halen en ze apart te laten spelen. Een bij pappa en de ander bij mamma.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk

Zusjes houden handen vast op de parkeerplaats bij kinderpsycholoogMet een brok in onze keel nemen we afscheid van de kinderpsycholoog. We gaan de lift weer in (dit keer de blauwe!) en lopen naar de auto. Op de parkeerplaats kan het gevaarlijk zijn. De zusjes moeten elkaars handje vasthouden. Braaf lopen ze achter pappa aan. Wij ook blij. Weer een hoofdstuk afgesloten. Op naar het volgende hoofdstuk: Centrum Austisme!

 

 

 

 

Lees meer over Angela en Gwyneth.

Vind je deze blog interessant?
Vul dan je emailadres hier in om deze blog te volgen en klik op ‘OK’
Ik houd je alleen op de hoogte van mijn leven met een kind met autisme en stuur geen spam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*